Cookie Consent by Free Privacy Policy website

UNIÓ, LA

 

Es tractava d’ un edifici modernista del 1892, de la Plaça de Cuba, que va ser una obra primerenca de Josep Puig i Cadafalch. Era la seu d’ una societat que organitzava balls, espectacles… Fou després el local del Club Mataronés de Velocípedos i poc després el Partit Socialista del moment ocupà aquest local entre 1896 i 1898. En aquest mateix any s’ hi instal·là el Casino La Unión i des del 1905, el cinema La Maravilla. Més tard el Cinematógrafo Modelo. I encara, des del 1909, va ser la seu del Centre Republicà i Federal, que fins aquell moment havia estat ubicat al primer pis del núm. 8 de la Plaça de Santa Anna. L’ edifici ha estat, com es veu, la seu de moltes entitats. També s’ hi instal·là (1907) el Cafè España.

Posteriorment (1934) s’ hi instal.laria aquí l’ Institut d’ Ensenyament Mitjà, l’ Academia Cultural Femenina, novament l’ Institut d’ Ensenyament Mitjà (dirigit per Alexandre Satorras i Angeleta Ferrer) i també l’ Escola de la Mare de Déu del Pilar. Encara més tard, l’ Escola Angeleta Ferrer, fins que degut a problemes estructurals tècnics, l’ edifici fou clausurat.[1]

 

 

 



[1] Veure la descripció de l’ edifici que en fa Pilar González Agàpito en el seu llibre “Cafès de Mataró”, publicat per DC Plus, l’ any 2020. Pàgs.177-180.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs