Cookie Consent by Free Privacy Policy website

SALA I BALADIA

 

També coneguda com Can Baladia de baix, es situaria al carrer de la Unió, cantonada amb la el de Cuba 44, a l’ edifici construït (1850) per Aleix Baulenas. L’ any 1881 tenia 31 telers [1] i una dotzena d’ anys més tard sembla que va arribar a tenir gairebé mil treballadores. Seria una fàbrica que introduí maquinària de gènere de punt molt avançada per a aquell moment. També era coneguda com Can Sala, Baladia i Coll.

La fàbrica tenia dos cossos separats, l’ un pels teixits i l’ altre pels filats i aprestos, amb una força motriu equivalent a 180 cavalls.

 

 

 



[1] Un ampli i interessant llistat d’ empreses de gènere de punt existents a Mataró l’ any 1881 es troba al llibre “El Gènere de Punt a Catalunya i a Mataró”, del qual n’ és autora Montserrat Llonch i Casanovas. Op. Cit. Pàg. 181. Tot i ser llarg, el reproduïm en la seva totalitat. Entre parèntesi el nombre de telers (mecànics, manuals…) que tenia cada empresa: Sala i Baladia (31), Gaietà Marfà (25), Recasens i Falero S.S. (25), Masoliver i Cia (12), Antoni Escapa (12), Cabot Massa i Espín (12), Sebastià Salvador (12), Castañer Hermanos (11), Andreu Sans i Coll (11), Francesc Coll i Puig (10), Pere Valls i Baqués (9), Antoni Regàs (9), Josep Antoni Recasens (9), Llavina Iniesta, Srs. (8), Francesc Julià i Majó (7), Josep Subirà i Solà (7), Bonaventura Colomer (7), Enric Marcilla (7), Pere Ribas i Vila (6), Pasqual Aymerich (6), Francesc Arnó (6), Codina i Farré S.S. (5), Francesc Xavier Minguet (5), Ramon Manen (4), Salvador Puig i Nualart (4), Manuel Pia (4), Manuel Puig i Galí (4), Vda. Barbosa i Fills (4), Cuadrada i Cia S.S. (4), Salvador Ayet (4), Vda. de Felicià Regàs i Fills (3), Maria Coll i Colet (3), Llovet Torra i Cia (3), Felip Alomar (3), Guinovart i Cia. (3), Francesc Aymerich (2), Pere Valls (2), Baltasar Niella (2), Cavató i Cia (2), Josep Bardia (2), Josep Casteyó i Tió (1), Germans Jutglar (1) i Joaquim Regàs (1).

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs