Cookie Consent by Free Privacy Policy website

SALA, CAN

 

És el nom d’un mas ubicat a Valldeix, als segles XVI i XVII. Altres noms de propietats d’ aquest veïnat en aquesta mateixa època són Bertran, Blai, Bruguera, Catà, Estruc i Feu, Garbí, Lladó, Marquès, Mataró, Morot, Riba, Pons, Portell, Roure, Sanguerra, Soler i Belloc. Alguns d aquests noms (com Marquès, Morot o Portell) han perdurat fins als nostres dies.

 

// També és Can Sala un a casa de pagès situada al Camí del Mig, que limita amb el Terme Municipal de Sant Andreu de Llavaneres. Correspondria a la fitxa 337 de la “Toponímia del Terme Municipal de Mataró”, editada pel Servei d’ Informació de Base del Plànol de la Ciutat.[1] I coneguda particularment com Can Sala Graupera.

 

// Can Sala és d’ altra banda una masia que queda ubicada al nord de l’ ermita de Sant Simó i, en conseqüència, a poca distància de la carretera N-II, de la via del ferrocarril i també de la Riera de Sant Simó o de Valldeix. Cases de pagès veïnes són Can Roca, Can Bernadet i l’ Horta Palmer. Joaquim Sala i Pilar Auladell viurien en aquesta propietat i la seva filla Antònia (morta el 1983, als 68 anys) es casaria amb Carmel Adroher i Sureda.

 

// Can Sala (Can Sala de l’ Havana) una masia que estava situada a la cruïlla del Camí Ral amb el carrer de Toló. De tota manera va ser habitada per tres generacions de la família Sala: Els Roca Roig, els Roca Oromí i els fills dels Roca Oromí.

 

// Can Sala és el nom d’ una fleca que quedava a la cantonada del carrer de Sant Francesc d’ Assís i el carrer de Bonaire, que era coneguda pels seus panets de pinyons. N’ era el propietari Amadeu Sala i Castells.

 

// Can Sala seria també el nom d’ una casa situada a les Hortes de la carretera de Barcelona, al peu mateix de l’ Autopista (entre el que serien ara els carrers de la Repuntadora i de la Remallaire), no pas lluny del Tecnocampus.

 

// Can Sala és finalment una masia situada a l’ oest del Veïnat d’ Agell de Dalt, uns cinc-cents metres al nord del nucli urbà de Cabrera, no pas lluny de l’ ermita de Santa Elena i al peu del Torrent d’ Agell.

Es tracta d’ una propietat integrada a la Cooperativa Agrària de Cabrera de Mar, que comercialitza productes directament. També al mercat de Mataró. [2]

 

 

 



[1] http://www.icc.cat/vissir3/. Cal cercar el nom que interessa i fer l’ aproximació amb el “zoom”.

[2] http://www.gastroteca.cat/ca/fitxa-oncomprar/horticultura-can-sala-d-agell/

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs