Cookie Consent by Free Privacy Policy website

OBRERA MATARONENSE, COOPERATIVA LA

 

És una de les primeres cooperatives de producció del país i del ram tèxtil, [1] que va funcionar des del 1864 fins al 1887, tot i que per problemes de tipus jurídics es va haver d’ instal.lar prèviament a Gràcia.[2]

L’ edifici de la Cooperativa –“Salvador Pagès i Cia”, “Salvador Gusart i Cia” o “Manufactures Asensio S.A.”- ja no existeix avui. [3] El nom del carrer i la plaça ara existent, donen testimoni del que realment era l’ edifici.[4] Es conserven diferents elements arquitectònics [5] –l’ estructura amb arcs parabòlics de la nau (ara coneguda com Nau Gaudí) i una secció dels serveis sanitaris- obra de l’ arquitecte Antoni Gaudí i Cornet.[6]

Altres cooperatives creades, a Mataró, a la segona meitat del XIX serien “La Constructora Mataronense” (1877), “La Econòmica” (1880), “La Mataronesa” (1870), “La Llavaneres” (1870) i “La Marítima” (1890).

 

 

 



[1] http://www.bassatgaudimataro.cat/es/la-nau/historia-del-edifici. Altres fàbriques del carrer de la Mercè (tram del Camí Ral) en aquesta època foren la de la Vda. Arenas, la dels Fills d’ Antoni Escubós, entre altres.

[2] http://ca.wikipedia.org/wiki/Cooperativa_Obrera_Mataronense

[3] http://chimevapor.wordpress.com/2009/11/15/un-paseo-industrial-por-mataro/. També era coneguda com la fàbrica de Josep Barrera.

[4] http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Matar%C3%B3_(centre)

[5] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4160

[6] SALICRÚ I PUIG, Manuel: “Quatre recorreguts...”. Op. Cit. Pàg. 43.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs