Cookie Consent by Free Privacy Policy website

NÀUTICA, ESCOLA DE

 

Després d’ una efímera primera experiència, l’ any 1830 es creà l’ Escola de Nàutica de Mataró. En fou director Ezequiel Calvet i posteriorment (1839) Josep Espín.

L’ escola –que era gratuïta- desenvolupava classes d’ aritmètica, de geometria, de trigonometria esfèrica i de navegació. I per a ingressar-hi només calia saber llegir, escriure i les quatre regles.

L’ Escola de Nàutica funcionà fins al 1850, moment en què foren suprimides per reial decret, totes les escoles d’ aquest tipus. De tota manera l’ escola mataronina va sobreviure essent-ne novament director Josep Espín, que desenvolupà (1870) els seus cursos a la Comandància de Marina de la ciutat i d’ alguna manera contribuiria de nou al reconeixement oficial d’ aquests estudis.

També se sap que, per a adaptar-se a les noves normatives, l’ Ajuntament establí un conveni amb els escolapis de Santa Anna, sense conèixer amb detall com aquest conveni es portaria a la pràctica.[1]

 

 

 



[1] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens de la vila...”. Op. Cit. Pàgs 344 i 345. També, del mateix autor, es pot veure l’ article “Les Escoles de Pilots de Mataró al segle XIX”, publicat a FULLS/91, del Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, abril de 2008. Pàgs. 36-42.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs