Cookie Consent by Free Privacy Policy website

HAVANA, L’

 

Nom del veïnat mataroní –l’origen del qual hauríem de situar a les darreries del segle XVIII- que es situaria a prop del mar i a l’entorn del darrer tram del Camí Ral en direcció a Arenys, abans d’arribar a la Riera de Sant Simó. [1] Concretament la plaça que queda a la cruïlla del Camí Ral, del carrer de Sant Pelegrí i del carrer del Prat, porta també el nom de l'Havana i és el centre neuràlgic del veïnat, on hi havia l’ Edifici de la Guàrdia Civil (avui l’ espai està ocupat per l’ Escola Anxaneta), Can Bellavista i el Cafè La Reforma (també conegut per Cafè de l’ Havana o Can Pera, perquè era el nom del propietari), la botiga de Can Trabal, l’ agència de transport de Can Mestres i la fonda La Comarcal, molt coneguda, anomenada Can Nou Rals [2].

Can Marfà i Ca l’ Esperalba -a l’ edifici de l’ antiga fàbrica Martorell [3]- eren els centres fabrils de la zona i Can Cortina, una botiga de queviures..

Ens recorda sens dubte l’època en la que hi havia importants relacions econòmiques i humanes entre Mataró i els habitants de la illa de Cuba, que té com a capital L’Havana.[4]

 

 

 



[1] Establiments, botigues o comerços de la zona serien Basic Factory (Camí Ral 19), Fitness Factory (Camí Ral 39-41); Farmàcia de l’ Havana (Camí Ral 110); Premier Can (Confraria de Sant Elm 37); V.M.T. Tatoo (Av. Maresme 405); La Fàbrica, Frankfurt Serfran i Wo Man Tao (Capmany 13, 79 i 14, respectivament); Parafarmàcia Naturfarma (Camí Ral 123); Granja Coral (Camí Ral 162); Clínica Dental Saubat (Camí Ral 157); Codi “La Oca” (Solís 51); Loudent, Clínica Dental CS (Camí Ral 127), Electro-Auto (Solís 7); Can Margarit (Passeig del Callao 15); Jordi Waldorf (Camí Ral 87), Servitrònic (Camí Ral 88), Untegralia (Sant Pere 31); Cocö (Floridablanca 14), TECMA (Camí Ral 132); Marcoffee (Floridablanca 14); La Paradeta (Floridablanca 12); Bar-Cafè La Reforma (Camí Ral 142) i Frankfurt l’ Havana (Camí Ral 82) I EL Centre de Desenvolupament Humà i Atenció Psicosocial (Sant Ramon 51).

[2] S’ hi aturaven molts transportistes i camioners, per a menjar i dormir a un preu molt econòmic. Un bon àpat valia “nou rals”. D’ aquí el nom.

[3] També, amb el temps, s’ hi instal.laria aquí la Farmàcia Julià.

[4] CUSACHS I CORREDOR, MANUEL: “La guerra de Cuba (1895-1898). Repercussions a la comarca del Maresme”. Club d’Opinió “Jaume Llavina”. Argentona, 1998.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs