Cookie Consent by Free Privacy Policy website

GNAUCK, CAN

 

D’ origen alemany, Gustav Gnauck va venir a Mataró l’ any 1885 per a muntar unes màquines pel fabricant Narcís Colomer. Després de treballar un temps a Terrassa, l’ any 1890 s’ instal.laria a Mataró, al carrer de Sant Isidor 22.

En morir Gustav (1905) l’ empresa passà nominalment a mans de la seva vídua fins que el seu fill Albert (1920) i després el seu nét Enric (1954) s’ encarregaren de l’ empresa. Abans del seu fill Albert s’ havia encarregat de la fàbrica Jaume Torrellas i Carreras, que amb el temps seria el propietari de la firma Torrellas i Mas, S.A., coneguda popularment com Calcetines Bebé.

A Can Gnauck es feien telers, estàndards per a mitges i mitjons sense costura, màquines circulars de punt anglès per fer punys, bobinadores i recanvis en general[1]. Durant la Guerra Civil la producció de l’ empresa es centrà en la realització de granades de morter. I, a partir del 1939, l’ empresa es dedicà a fer complements i recanvis de màquines de gènere de punt, especialmente treballs de fresa, tot i que també construïren algunes bobines.

L’ empresa tancaria les seves portes l’ any 1963.[2]

 

 

 



[1] Aquesta empresa participà en l’ Exposició d’ Indústries Locals, organitzada per l’ Associació Professional de Dependents del Comerç i de la Indústria, el mes de juliol de l’ any 1911. Aquesta exposició es va fer a les aules del col.legi de Santa Anna. El President Honorari del Comitè Executiu d’ aquesta exposició va ser el llavors Alcalde de la ciutat, Sr. Àngel Fàbregas i Sabater.

[2] LLONCH I CASANOVAS, Montserrat: “El gènere de punt a Catalunya i Mataró”. Caps de Bou núm. 25. Patronat Municipal de Cultura. Mataró, 1997. Pàgs.122-124.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs