Cookie Consent by Free Privacy Policy website

GASSOL, CAN

 

Originària de Salt, abans de traslladar-se a Mataró, Can Gassol (“Manufacturas Antonio Gassol Civid S. A.” -1897-) va ser una de les fàbriques més importants del tèxtil mataroní i del gènere de punt en particular [1].

La història de l’ empresa, dedicada bàsicament a la fabricació de mitges, comença a les darreries del segle XIX i a principis del XX, com altres empreses de Mataró d’aquells temps, com Minguell, Marfà, Colomer, Ymbern o Fontdevila.

Gerent de Can Gassol, que va arribar a tenir més de 500 treballadors, va ser Josep Ruaix i Pascual [2]. Fabricava bàsicament mitges i mitjons, amb diferents tipus de fibres, amb marques prou conegudes com "Glory", "Mimi" o "Magsa". La fàbrica estava ubicada al triangle que queda ara entre els carrers Floridablanda, Prat de la Riba i Ronda d'Alfons X el Savi. Per això la plaça allà existent porta el nom de Can Gassol. Tenia també altres instal.lacions a Girona i a Barcelona. L’ empresa fou continuada pels seus nebots Sanfeliu i pels seus successors i la seva activitat perdurà fins a principis del segle XXI. [3]

Avui, des de l’ any 2010, a la part baixa de l’ espai ocupat antigament per la fàbrica hi ha un centre de creació d’ Arts Escèniques que pretén impulsar i afavorir la creació de companyes de Teatre, de dansa i d’ espectacles de petit format, amb una capacitat de cent espectadors. D’ altra banda, a la seva part nord, que dóna a la Ronda d’ Alfons Xè el Savi, hi ha múltiples botigues o establiments.

 

 

 



[1] La fàbrica de “Can Gassol” va ser construïda sota la direcció d' Ignasi Mayol i Pasant, enginyer, el 1906.

[2] Josep Ruaix i Pascual, que moriria el 1929, estava casat amb Dolors Dejuan.

[3] Altres fàbriques mataronines del gènere de punt, d’ aquest sector de Can Gassol, ja existents als anys trenta del passat segle eren: Josepa Fargas (Moreto 40), J. Layret Massana (Melcior de Palau 16), Joan Lloig (Argüelles 6) i Salvador Novell (Cristina 10).

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs