Cookie Consent by Free Privacy Policy website

GALLIFA, PI D'EN

 

Es troba al costat del Torrent de Maians, a poca distància de Can Canyameres. De característiques singulars (la seva base fa 4 metres de perímetre i té 12 metres d’ alçada fins a l’ enforcadura), segons la dita popular hi fou penjat Josep Gallifa i Ros, polític progressista, regidor entre 1846 i 1849, recaptador d’ impostos, després d’ haver-li pres els diners recaptats pels voltants. Segons s'explica, en no cobrar el rescat demanat, els lladres el martiritzaren i degollaren (14 d'agost de 1849).

Els assassins foren descoberts després i detinguts a Argentona. Eren: Joan i Felicià Famadas, Andreu Villaret i Josep Puig, que foren condemnats a mort, i Joaquim Famadas i Josepa Castellnou, que ho serien a cadena perpètua. Un darrer dels acusats, de cognom Bellatriu, fou indultat per intercessió de la família Gallifa. Els condemnats a mort, posats en capella en una aula del Col.legi de Santa Anna, foren executats a la platja, al davant de l' Escola de Nàutica. Era el 20 de setembre de 1849.[1]

 

 

 



[1] "Bloc Mataroní. Una manera de fer història". Patronat Municipal de Cultura (PMC). Editorial Alta Fulla. Caps de Bou, 16. Mataró, 1990. Pàg. 265. La versió dels fets, publicada al “Crònica de Mataró” del 24 de maig de 1986, resulta força diferent de la recollida en el Bloc Mataroní del 1925.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs