Cookie Consent by Free Privacy Policy website

FRARES, CALS

 

Masia del segles XVI i XVII, a tocar de l’ ermita de Santa Elena d’ Agell, al terme de Cabrera de Mar.[1]

És documentada l’ any 1235, quan era propietat de la família Arnó i per això se la coneix també com Ca l’ Arnó.[2] Posteriorment va ser ocupada per monjos benedictins –d’aquí el nom- que la regentaren fins a la desamortització del segle XIX. Després es convertiria en la masoveria de la Torre Ametller i ara és adequada com a restaurant.[3]

Té un portal adovellat (amb escut i data de 1843) i finestres de llinda plana.[4]

 

 

 



[1] Altres cases rellevants del terme de Cabrera serien Can Bartomeu, Can Lladó, Ca n’Orriols, Can Canal, Can Prat, Can Rodon, Mas Català, 8. Can Ros / Cal Conde, Ca l’Arnau, Ca l’Escarramant, Can Jandet, Can Llorell, Can Tatai, Can Puig, Ca’ls Frares, Can Mallol, Can Moreu, Les Ribes, Ca n’ Orriols d’Agell, Can Carbonell, Can Pujol, Ca n’Aimeric, Can Basora, Can Mora i Can Serra.

[2] Entre els documents més antics de la casa, coneguda antigament com Ca l’Arnó, hi ha el testament, de l’any 1235, de Pere d’Arnó(el nom anterior a l’actual), pagès de la parròquia de Sant Feliu de Cabrera. Ca l’Arnó integrava la quadra o grup de cases del Veïnat d’Agell que al segle XII es protegien entre elles al voltant de la capella de Santa Elena. El formaven Ca l’Arnó, Can Mayol de Munt, Ca l’Aymerich, Can Sagrera i Can Puig i, més avall, Can Mora, Can Sala, Can Basora, Can Carbonellet, Can Pujol i Ca n’ Orriols d’Agell.

[3] http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-7276-cat-masies.htm

[4] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2373

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs