Cookie Consent by Free Privacy Policy website

VALLDEMIA

 

Edifici escolar prou conegut, situat a la part alta de la Riera mataronina, que va ser creat l’ any 1855 per Ermengol Coll de Valldemia, amb el nom de Col.legi Catalunya.[1] L’ edifici primitiu, de planta baixa i un sol pis, seria construït pel mestre d’ obres mataroní Jeroni Boada [2] i l’ ampliació que li donà l’ estat actual va ser projectada per l’ arquitecte Josep Goday i Casals, també mataroní.[3]

Avui l’ escola [4] acull alumnes dels nivells Infantil, Primària Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i també dels Programes de Iniciació Professional, com els PQPI. [5] Dins el recinte de l’ escola –al costat del carrer de Mn. Ramon Fornell- hi ha també un edifici que és una masia reformada a la manera neoclàssica, coneguda originàriament com la Casa d’ en Puget.[6]

El Col.legi de Valldemia queda a la part alta del centre neuràlgic de la ciutat, a la Riera de Cirera i a l’ indret de les sènies de Can Jordi i de Can Jeroni, que quedaven respectivament a llevant i a ponent de l’ esmentada riera, als límits dels jardins i patis del Col.legi.

 

 

 



[1] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_8680

[2] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2708

[3] http://ca.wikipedia.org/wiki/Maristes_Valldemia

[4] En temps de la Segona República, els Maristes serien Valldemia S.A. Altres escoles religioses masculines mataronines tindrien també canvi de nom: Santa Anna, Mútua Calassanç Vives i els Salesians, Mútua de Sant Antoni de Pàdua. I, pel que fa a les escoles femenines, el Cor de Maria es convertiria en Mútua Escolar Prat de la Riba, les Concepcionistes seran la Mútua Escolar Carme Gibert, les franceses la Mútua Escolar Ramon Llull i la Coma en la Mútua Escolar Dr. Valdé.

[5] www.maristesvalldemia.com

[6] Un molt bon resum de la història de l’ escola, amb múltiples fotografies i il.lustracions, es pot veure a “L’ Abans. El Maresme. Mataró. Recull Gràfic 1865-1965”, publicat per Efadós Editorial i coordinat per Ramon Boter de Palau i Gallifa.Pàgs. 76-83.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs