Cookie Consent by Free Privacy Policy website

RAMBLA, LA

 

Principal via urbana, conjuntament amb la Riera, del centre de la ciutat que va més exactament del carrer de Santa Teresa al de Montserrat. La Rambla -aquest és precisament el significat del nom- canalitzava les aigües de la Riera de Cirera per enviar-les al Rec del Molí (que coincidia gairebé amb l’actual carrer Lepant) i, des d’allà, al mar. Les primeres cases daten de 1721. Acabades però les obres del desviament de la Riera de Cirera (que s’havia iniciat l'any 1916) es portà a terme la reforma de la Rambla, per convertir-la en passeig. Al 1928 s'hi inaugurà la via del popular tramvia.[1]

A les darreries del segle XIX fou denominada Rambla de Castelar en honor al qui fou el darrer president de l’executiu de la Primera República, que visità Mataró l'any 1869. Posteriorment, després de la Guerra Civil, fou denominada Rambla de José Antonio, el fundador de la Falange.

A partir de 1933 s’hi celebrà força anys la Fira Comercial i, avui dia, conjuntament amb la Plaça de Santa Anna, és escenari de múltiples manifestacions ciutadanes. Justament a l’encreuament entre la Rambla i el Camí Ral hi ha una reconstrucció –1942- de l’antiga Creu de Terme, aixecada al 1562 i destruïda parcialment al 1936.

L’edifici més característic de la Rambla era el Teatre Clavé -avui enderrocat-, que a principis de segle era el Teatre de la Nova Constància, societat recreativa, que va tenir allà la seva seu social.[2]

La configuració actual del conjunt Rambla-Plaça de Santa Anna és obra de l’arquitecte Màrius Quintana i data de 1995, justament quan s’inaugurà el seu aparcament subterrani.[3]

El nom oficial de Rambla va ser recuperat de nou l’any 1977.

 

 

 



[1] “A Mataró hi havia un tramvia”. Article signat per Josep Mª Fábregas i publicat al setmanari “El Maresme”. Nº 31. Juny de 1978.

[2] Salas i Oliveras, R.: “De quan jo era noi”. Op. Cit. Pàgs. 64, 65 i 66. I també Enrich i Regàs, Francesc: “Mataró. Imatges...”. Op. Cit. Pàg. 19.

[3] Diferents articles de “La meva vida a Mataró”, de Mercè Rigalt i Martí (Impremta d’ Argentona, juny 2001) parlen de la Rambla i de la Plaça de Santa Anna.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs