Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PARC, EL

 

Fou originàriament un parc d’ esbarjo de caràcter privat, tot i que formava part d’ un projecte de gran parc públic, previst al Pla de l’ Eixample. Tenia com a centre un velòdrom –senzilla pista de terra- rodejat de jardins amb arbrat, un petit estany, una pista de patinatge, una glorieta, un brollador… i altres elements decoratius, com el popular “negrito”, tot segons el gust de la societat de l’època. Fou inaugurat l’ any 1893. Al mateix indret s’ hi aixecaria una plaça de braus, que duraria poc temps.[1]

L’ any 1905 es va dissoldre l’ entitat propietària del Parc i a l’ any 1904 l’ Ajuntament decidí adquirir els terrenys, jardins i instal.lacions existents. Per aquesta raó es començaria a denominar Parc Municipal.

L’ any 1969, a la part alta del parc i amb accés des de l’ Avinguda del Velòdrom, s’ hi situà la Piscina Municipal.

El Parc Central, tal com es va preveure d’ alguna manera en el Pla de l’ Eixample de Melcior de Palau i d’ Emili Cabanyes, és avui una realitat. [2] Va des de l’ antic Parc fins pràcticament a la mateixa Plaça de Granollers, seguint el denominat Camí de la Geganta.[3]

 

 

 



[1] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens de la vila…”. Op. Cit. Pàgs. 332 i 333.

[2] Per a examinar molts mapes i plànols de la ciutat de Mataró, veure http://mapes.mataro.cat/, un servei editat l’ any 2018 pel mateix Ajuntament de Mataró.

[3] L’ altra banda del Camí de la Geganta és una via comercial prou important. Entre altres establiments esmentem Mútua General d’ Assegurances, Flex, Murlans (lampistería), Servei de Rehabilitació Comunitària del Maresme, Espai Pilates, Galerias El Tresillo, Orange, Cafeteria Isaac, Rehastet, Cadena Deco Art, Norte Hispania (assegurances), El Porronet, Basar Key, Allianz, Dana (gossos), Styls (perruquers), Mútua Intercomarcal, Vibo, Facil Mobel, Snack-Bar Feria, Secrets, La Geganta (bar), Forn de Pa Díaz, Institut Oftalmològic Tres Torres, Cristalleria i Fusteria d’ Alumni Díaz, Art Gallery (perruquers), Doggy Time, Seu del PSC, Biking, Hospital Veterinari del Maresme, Finques Ferreres, Sanitas, Gestoria Barceló, Centre Chiropràctic, Coll & Silveira (advocats) i BBVA,,.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs