Cookie Consent by Free Privacy Policy website

MOLFORT’S

 

L’any 1917 els senyors Joan Cusachs i Joan Rectoret inicien la que més endavant serà l’empresa puntera en el món de la fabricació de mitjons. En un principi creen “Joan Rectoret y Cia», que formalitzarà la seva constitució oficialment l’any 1920.

Iniciaren les activitats en un local instal·lat al carrer de Cristina, al domicili del senyor Cusachs; l’any 1923 es traslladaren al carrer Balmes i el 1927 encetaren una llarga etapa al carrer de Sant Agustí, en un edifici de l’antiga caserna de l’exèrcit.

Precisament a partir d’aquesta data, i coincidint amb les noves instal·lacions, apareix el nom MOLFORT’S, suggerit pel mataroní Jordi Gual, exiliat a Perpinyà a les acaballes de la guerra civil. Disposaven també d’un centre de treball a Banyoles. [1]

Finalment, i després de quaranta-sis anys, l’any 1974 es traslladaren al polígon industrial del Cros, al terme municipal d’Argentona però l’any 1992 presentaren suspensió de pagaments.

Molfort’s, en èpoques de màxima activitat, va tenir uns tres-cents treballadors distribuïts en els seus tres centres de treball. La seva activitat també s’estengué a la fabricació de leotards i mitges gruixudes de raió.[2]

Durant la guerra civil aquesta empresa, com tantes, fou col·lectivitzada, encara que ràpidament s’integrà a la seva direcció habitual degut al respecte que es tenia a la ciutat pels senyors Cusachs i Rectoret, que per cert també foren socis fundadors d’ Albo S.A.[3]

 

 

 



[1] Veure “Els mitjons Molfort’s i la publicitat racional”, petit opuscle publicat per Can Marfà Gènere de Punt Museu de Mataró, amb motiu de l’ exposició feta precisament a Can Marfà entre el novembre del 2017 i el juny del 2018.

[2] Una àmplia referència a la història de la fàbrica es pot veure a “L’ Abans. El Maresme. Mataró”. Op. Cit. Pàgs. 115-119.

[3] Fàbriques de gènere de punt d’ aquest sector de Mataró, relativament properes al carrer de Balmes –on hi havia la fàbrica Molfort’s- eren, als anys trenta del passat segle XX: Josep Arenas (St. Felicià 40), Asencio S.A. (Cooperativa 23), Joan Anglada (Cooperativa 21), Fèlix Bas (Cooperativa 42), Germans Borràs (Sant Agustí 39), Emili Cabot (Sant Agustí 47), Comercial Trasatlántica (Churruca 9), Martí Estrany (Ronda Barceló), Josep Esperalba (Camí Ral 98), Joan Espiell (Sant Antoni 11), Narcís Jaumandreu (Sant Antoni 84), La Hilandera (Sant Antoni 68), Manufacturas Ribas i Julià (Campeny 27), Antoni Pons (Balmes 43), Francesc Ponsa (Balmes 31), Isidre Pons (Cooperativa 6), Alfred Ruaix (Ronda Barceló), Roca i Pineda (Cooperativa 46), Joan Sans (Sant Agustí 17), Joan Subirà (Cooperativa 54), Jaume Torrelles (Camí Ral 549), Josep Viladevall (Sant Agustí 59) i Josep Vilatersana (Sant Agustí 61).

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs