Cookie Consent by Free Privacy Policy website

MARTÍ I PASCUAL, FÀBRICA

 

L’empresa té els seus orígens en la fàbrica Esquerra-Cuadrada que hi havia al carrer de Sant Felicià, al costat de la carretera N-II.

Josep Martí i Pascual, de Sant Feliu de Guíxols, havia vingut a Mataró per a treballar amb el seu oncle. Els anys de la Primera Guerra Mundial, paradoxalment, foren pels empresaris catalans, uns anys de prosperitat, en poder nodrir els mercats que havien quedat desatesos pels països bel·ligerants. Per això, entre 1919 i 1920 es pogué adquirir el solar del carrer Goya, cantonada amb la Ronda Prim i als anys trenta hi treballaven cent setanta obrers.

El 1966 es segregà l'immoble del negoci pròpiament dit i es constituí la Immobiliària Goliath S.A. – Ingol S.A.- que llogà l'edifici a Manufactures Goliath S.A. el nou nom de l'antiga Martí i Pascual. Als anys setanta del segle XX, l'empresa fabricava “pantys” i mitjons per a dona i tenia un centenar d'empleats. Però l'any 1979 féu suspensió de pagaments i es plantejà una reducció de plantilla. Després de diferents reestructuracions, tancà les seves portes l'any definitivament l’ any 2001.[1]

D' altra banda, Josep Martí i Pascual fou Alcalde de Mataró entre 1940 i 1946. S' havia casat amb Dolors Guanyabens i Bonamusa (morta el 1978 als 88 anys), filla d'un dels propietaris de la fàbrica Esquerra-Cuadrada.

 

 

 



[1] BUTLLETÍ. Museu del Gènere de Punt. Núm.14. Juliol de 2005.Pàgs. 3-4.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs