Cookie Consent by Free Privacy Policy website

HOSPITAL, L'

 

Nom simple i usual que serveix per a denominar l'antic Hospital de Sant Jaume i de Santa Magdalena que quedava al carrer del mateix nom, fent cantonada amb el carrer de Sant Pelegrí. És destacable la façana barroca de la capella [1], que queda situada a la part alta de l’ edifici.[2] Cal destacar la fornícula central, amb una imatge de Sant Jaume i, a l’ interior, una altra imatge de gran interès, considerada obra primerenca de Damià Campeny, de la fi del segle XVIII.

L’ Hospital radica aquí, des del 1712, per una deixa testamentària de mossèn Jaume Sala, amb la condició que aquest nou hospital portés el nom del seu patró a més del nom originari de Santa Magdalena, que era el de l’ antic Hospital de la Riera, on ara hi ha l’ Ajuntament.[3]

Malgrat les reformes modernes, conserva amb molt poques alteracions el claustre central, amb tres pisos d'arcs de punt rodó o rebaixats. De la façana exterior, molt austera, en destaca el portal rectangular de tipus clàssic, amb frontó triangular i un escut al timpà.[4]

L’ Hospital de Mataró fou reformat entre 1739 i 1747. Durant molts anys, des del 1898, les religioses de Sant Vicenç de Paül se’ n feren càrrec, així com dels menjadors de Sant Joaquim, de la Fundació Albà. Ara, l’ antic Hospital, forma part del Consorci Sanitari de Mataró.

 

 

 



[1] Veure l’ article “Els primers edificis i la primera capella de l’ Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró, signat per Manuel Salicrú i Puig i publicat a FULLS/56, DEL Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, octubre de 1996. Pàgs. 38- 45.

[2] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3023

[3] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens...”. Op. Cit. Pàg. 328 i 329.s

[4] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3022

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs