Cookie Consent by Free Privacy Policy website

GOL, CAN

 

Masia situada al Veïnat de Mata (núm. 23), més avall de l’ermita de Sant Miquel, justament al nord-oest de Can Tria.[1]

En realitat hauria de denominar-se Can Gual, tot i que els manuals de baptismes del segle XVI ja parlen de Can Gol de Mata. La data més antiga que parla de Can Gol és de 1519.

Es tracta d’una de les poques masies del sector, de tres cossos, amb arc i dintells de pedra, que desenvolupa una activitat agrícola, ja que la majoria s’han convertit en cases de segona residència. Al costat del mas s’ hi localitza el Torrent de Can Gol. Neix sota Can Volart i aboca l’ aigua al Torrent de Can Tria.

Enric Subiñà i Coll [2] ha estudiat la història d’ aquesta masia i la de la família Mates, coneguda també pel cognom Gual.

 

// Can Gol és també una casa del terme municipal d’ Argentona, al Veïnat del Cros. Porta la data de 1691. Té planta rectangular i teulada de quatre vessants i és característica del casal la petita torre de defensa situada en un dels seus angles. El casal fou reformat l’ any 1853, adoptant un estil gairebé neoclàssic, que afecta a tres de les quatre façanes.[3]

Altres cases conegudes del veïnat han estat Can Palet, Can Ribot, Can Boba… totes elles situades a poca distància de Sant Miquel.

 

 

 



[1] http://www.mataro.cat/portal/contingut/document/originals/urbanisme_docs/exposicio_publica/pe047/fitxa_13.pdf

[2] SUBIÑÀ I COLL, Enric. "Masies de Mataró (I): Can Gol". FULLS/57 del Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, gener de 1997. Pàgs. 51-57.

[3] http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2519

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs