Cookie Consent by Free Privacy Policy website

FELIU DE LA PENYA, CAN

 

Casa senyorial que quedaria situada a l’ actual baixada dita precisament d’en Feliu, per aquesta raó. El mas de la família Feliu prendria el nom de “la Penya” pel desnivell existent a la zona, abans d’ arribar al Rierot.[1] En aquest indret hi havia, a més, el portal d’ en Feliu, de les muralles.

El personatge central de la nissaga, Narcís Feliu de la Penya i Farell, Advocat, Doctor en Dret, Lletrat Major de les Corts del Principal (1705), fou nomenat Cavaller (1706) per l' Arxiduc Carles d' Àustria. Publicista i estudiós de la problemàtica social i econòmica catalana del seu temps, és considerat el més clàssic exponent de la revifalla econòmica haguda a les darreries del segle XVII.

Referint-se a l'au mitològica que ressorgeix de les seves cendres, va escriure "Fènix de Catalunya" (l683)[2], obra en la que defensà la creació d'una gran companyia comercial catalana. Una segona obra d' ell és Político discurso (1681) obra encarregada pels gremis del tèxtil Barcelona, en la que defensava un model mercantilista proteccionista que assegurés la producció pròpia de robes i prohibís l' entrada dels teixits estrangers. És l' autor també d’ Anales de Catalunya. [3]

 

 

 



[1] GARCIA I ESPUCHE, Albert i GUÀRDIA I BASSOLS, Manuel: “La construcción d’ una ciutat…”. Op. Cit. Pàg. 5.

[2] XAUBET I VILANOVA, Josep: "Per a una interpretació actual del Fènix de Catalunya". FULLS/18. Desembre, 1983. Mataró. Museu Arxiu de Santa Maria. Pàgs. 9-11.

[3] http://www.google.es/search?hl=ca&q=%22Narc%C3%ADs+Feliu+de+la+Penya+i+Farell%22&btnG=Cerca+amb+Google&meta=

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs