Cookie Consent by Free Privacy Policy website

ESMANDIES, LES

 

Nom amb que es designa el barri o sector de Mataró, situat al sud de la Plaça de Granollers, i que adopta el nom del casal construït el segle XVIII (inclòs al Pla Especial del Catàleg del Patrimoni Històric i Arquitectònic) i ubicat a poca distància de l’ esmentada plaça.[1] La seva entrada oficial és pel carrer Marià Andreu núm 12. En ocasions aquesta barriada es designa de manera conjunta amb l’ altra sector de Mataró que queda al costat mateix: Peramàs. D’ aquí l’ expressió sovintejada de Peramàs-Esmandies. Els Esmandia –o Smandia- eren d’ origen artesà i, a partir del segle XVIII, es dedicaren al comerç.[2]

En ocasions aquesta propietat ha estat designada com Casa Vedrema o millor Casa Vedruna, ja que els Vedruna són els hereus dels Esmandia, parents de l’ esposa del pintor Antoni Viladomat, l’ autor de les pintures de la Capella dels Dolors de Santa Maria.

La seva adquisició, a l’ igual que la de Can Noè (1981), a Rocafonda, i la de Can Clavell (1980), al Molins, suposarien una mostra de la intenció municipal de dotar d’ equipaments socials als sectors perifèrics de la ciutat. Oficialment l’ edifici de les Esmandies és el que es considera Casal de Barri.

Establiments coneguts del veïnat són CIDIE (Velázquez 66); Aart Perruquers (Ronda O’ Donnell 54); IMMO-NOVA (Camí del Mig 20); Forn de Pa Francesc (Pompeu Fabra 20); Creaciones Marina (Pompeu Fabra 56) i Mis Peques- Roba i complements infantils (Joan Larrea 3), entre molts altres.

 

 

 



[1] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_415

[2] http://aliesmataro.blogspot.com.es/2010/03/quan-s-exigien-les-esmandies.html

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs