Cookie Consent by Free Privacy Policy website

CASTELL DE MATA, EL

 

També dit Castell de Mataró, quedava situat al cim del Turó d’ Onofre Arnau.[1] Les dades més reculades [2] revelen que la seva senyoria pertanyia (des del segle XI) a la casa dels Castellvell, assentada principalment al territori de Castellvell o Castellví de Rosanes (Baix Llobregat) i de Castellví de la Marca (Alt Penedès) i que posseïa un extens patrimoni per tot Catalunya. Més tard (1172) són els Bell-lloch els titulars del castell.

La segona gran etapa però de la seva història correspon als Montcada, ja al segle XIII. I encara caldria precisar que la propietat del castell passaria, més endavant, per a diferents vicissituds difícils de resumir. Sense precisar els límits exactes del seu domini, podem parlar que el feu del castell abastava d’ alguna manera des de la Riera d’ Argentona fins a la de Caldes d’ Estrac i des de la muntanya fins al mar.

El Pla del Castell –com s’ ha dit- és l’ espai que quedaria al sud del camí de Mataró a Sant Andreu de Llavaneres, entre el Turó d’ Onofre Arnau i la mateixa línia de la costa. I el Torrent del Castell començaria a prop d’on es troba la Urbanització “La Fornenca” i, després d’ajuntar-se amb el Torrent Forcat tot passant pel dostat del Turó d’ Onofre Arnau, va a parar al mar, al costat mateix de la Casa Vermella.

 

 

 



[1] Per a veure jaciments arqueològics de la zona, cercar i consultar a http://cultura.gencat.cat/invarque/Fitxainvarque.asp?cbComarca_1=+&cbComarca_2=+&cbPoblacio_1=+&cbPoblacio_2=+&cbTipus_1=+&cbTipus_2=+&cbTipus_3=+&cbTipus_4=+&cbCrono_1=09.&cbCrono_2=+&cbCrono_3=+&cbCrono_4=+&Proteccio=+&Cercar=Cerca&NRegistre=1664&idregistre=19764

[2] LLOVET I VERDURA, Joaquim: “Mataró. Dels orígens…”. Op. Cit. Pàg. 40-46.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs