Cookie Consent by Free Privacy Policy website

ASENSIO, CA L’

 

La fàbrica -el propietari de la qual era d’ origen barceloní- estava situada inicialment al carrer de la Coma (on després s'hi situà la funerària La Sepulcral). Posteriorment, amb l'entrada de nous accionistes, l'empresa ocupà les instal.lacions de l'antiga cooperativa "La Obrera Mataronense", al carrer per aquest motiu anomenat de la Cooperativa, núm. 23. L'empresa figurava a l'onzè de les llistes de la Contribució Industrial de 1915 i tenia uns dos-cents treballadors [1] però uns vint al 1962. Estructurada com una Societat Anònima, confeccionava articles de roba exterior (home, dona, nen, nena) i d'esport, amb les marques Mac Trevor i Iberia.

Joan Ametller i Rovira, en casar-se amb Carme Coll i Surià, filla de l'industrial Coll i Regàs, adquirí amb el dot de l'esposa un paquet d'accions d'aquesta fàbrica i es convertí en el seu gerent.[2] Va participar en l'Exposició d' Indústries Locals que es va fer a Santa Anna, al 1911.

 

 

 



[1] A aquesta empresa hi havia treballat coneguts militant socialistes de Mataró, com Jaume Comas i Jo, Narcís Tristany i Lladó, el seu fill Miquel Tristany i Alsina, Salvador Romagosa, Domingo Coll i, a la secció de dones, Leocàdia Bellavista i Maria Verdalet.

[2] PUIG I PLA, Josep: "Francesc Anglas (1901-1988). Centenari d'un socialista mataroní. Notes sobre el treball al tèxtil, la República i el franquisme". XIX Sessió d'Estudis Mataronins. MASMM. PMC. Mataró, 2003. Pàgs. 37-51.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs