Cookie Consent by Free Privacy Policy website

ARAGONÉS, CA L’

 

Nom popular d’un cafè bar que quedava situat a l’antic Casal dels Baró, a la Riera núm. 71 (abans 32), conegut inicialment per “Torino”, després per Ca l’ Aragonès i encara més tard per Cafè-Bar Suizo i també, als anys trenta, per Bar España. Tot plegat, justament a l’ espai on hi havia el Cinema Modern i ara l’ edifici de habitatges ocupat, a la planta baixa, durant uns anys per l’ empresa comercial “Zara”. [1]

Ca l’ Aragonès –de Joaquim Aragonès i Estupiña- fou escenari d’un tiroteig a l’època dels pistolerisme, entre militants dels denominats Sindicat Lliure i Sindicat Únic, amb el resultat de dos obrers morts (Josep Ventura i Roca i Joan Sans i Costa) i sis de ferits. Era el 28 de març de 1921, el Dilluns de Pasqua d’ aquell any.

Molts altres cafès eren populars al centre de Mataró. Esmentaríem, per exemple, el de l’ Ateneu (amb Biblioteca, freqüentat per sindicalistes); el Canaletes (fent cantonada entre la Riera i la Muralla de Sant Llorenç); el del Centre (que quedava a la plaça de Santa Anna) [2]; Can Pet i Porró (al carrer Concepció, que era una cooperativa); el del Clavé (amb concerts els diumenges al migdia); el dels Toreros (al carrer d’ Altafulla, cantonada amb Sant Joaquim); etc…etc…

 

 

 



[1] Veure el capítol “Ca l’ Aragonès” del llibre “Cafès de Mataró”, de Pilar González-Agàpito, publicat per DC Plus l’ any 2020. Pàgs. 95-100.

[2] Quan fou enderrocat s’ hi feu un bloc de pisos que donaven a la Muralla de Sant Llorenç, on es diu es va instal.lar un dels primers ascensors de la ciutat.

<<<=== Retorn pàgina principal Mataró: Noms de llocs