Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.

Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró

Arxiu

Arxiu audiovisual

Enregistraments audiovisuals relacionats amb la història de Mataró i el Maresme.

1. Fiestas de las Santas de Mataró en el Año de la Victoria
2. Restauració de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró, joia del Barroc
3. La nevada del 62 a Mataró
4. La fira comercial de 1934 a Mataró

 

1. FIESTAS DE LAS SANTAS DE MATARÓ EN EL AÑO DE LA VICTORIA. Film rodat a Mataró el 1939, pocs mesos després d'acabada la Guerra Civil, a l'inici de la dictadura franquista. La pel·lícula, en suport de nitrat de cel·lulosa, es va salvar conservada al fons del Museu Arxiu Santa Maria - Centre d'Estudis Locals de Mataró. El 1992, en començar la tasca de recuperació del patrimoni fílmic de la comarca, Encarnació Soler va endegar les gestions perquè fos portada a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya i fos restaurada. Avui és un testimoni d’una època passada, únic a la ciutat, mostra de com els vencedors van voler implantar el seu ideari polític i social.

Més informació a l'article de M. Encarnació Soler i Alomà "Fiestas de las Santas en el Año de la Victoria. Una mostra del patrimoni cinematogràfic recuperat a Mataró", Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 48, gener 1994, p. 42-49.

 

 

2. RESTAURACIÓ DE LA CAPELLA DELS DOLORS DE SANTA MARIA DE MATARÓ. La Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró és una de les joies patrimonials del Barroc català. Fou construïda per la Congregació dels Dolors entre 1698 i 1708. El gran pintor català Antoni Viladomat hi va realitzar un projecte integral de decoració entre 1722 i 1737. El conjunt és avui un dels més sumptuosos i ben conservats de Catalunya.

Entre setembre de 2015 i març de 2016, l’empresa Policromia SL, sota la direcció tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, va dur a terme una intervenció sobre les pintures dels paraments i la volta, que després de tants anys s’havien malmès. Atesa la complexitat de les diferents capes i zones a tractar, es va haver d’anar més enllà dels processos habituals de restauració de les pintures al tremp. El resultat de l’actuació ha permès de recuperar i fer visible bona part de l’esplendor original de la Capella.

Més informació sobre la Capella dels Dolors als següents articles dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria. Vegeu també el capítol 25 del programa de TV3 Pintura Catalana. Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró, del 5 de juny de 2007, emès per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

 

 

3. LA NEVADA DEL 62 A MATARÓ. La nevada a Mataró de 1962 a través d'una successió de fotografies dels espais, els carrers, els edificis i les places de la ciutat completament coberts de neu. Impressionant testimoni gràfic de més de 150 imatges, totes extretes dels fons propis del Museu Arxiu gràcies a les cessions i donacions procedents de particulars. Fotografies de diferents autors, professionals i amateurs, que aquell Nadal de 1962 van sortir amb la càmera a captar l’excepcional nevada que ha quedat immortalitzada en la memòria popular.El muntatge audiovisual, confegit per Joan Castellà i Oliva, va formar part de l’exposició que el Museu Arxiu organitzà el desembre de 2012 amb motiu dels 50 anys de la nevada.

Més informació a l'"Editorial" i a l'apartat de "Documentació fotogràfica" dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 105, gener 2013, p. 1 i 36-40.

 

 

4. LA FIRA COMERCIAL DE 1934 A MATARÓ. Pel·lícula realitzada per l'Associació de Cinema Amateur de Mataró, amb imatges dels estands i les atraccions de la fira comercial de 1934 instal·lada a la Rambla, que inclou també seqüències d’un partit de futbol i dels inicis de la construcció del mercat de la plaça de Cuba. El film, donació de Lluís Adan al Museu Arxiu, ha estat restaurat per Isidor Llorca (Rescat Films) i està dipositat a la Filmoteca de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Secció de l'Arxiu

Capses amb films

 © 2006  Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró  •  Fet amb Xhtml i Css